![](/media/lib/99/n-wazenie-2439353a5e8a55f789954b7342867081.jpg)
Zdrowe nawyki a ryzyko zgonu u osób z nadwagą i otyłych
19 kwietnia 2012, 09:23Otyłe osoby mogą być tak samo zdrowe jak ludzie z prawidłową wagą, pod warunkiem że prowadzą zalecany tryb życia: nie palą, spożywają umiarkowane ilości alkoholu, regularnie ćwiczą, a także jedzą pięć lub więcej owoców i warzyw dziennie. Wtedy ich ryzyko zgonu w młodym wieku jest w przybliżeniu takie samo jak w przypadku ludzi szczupłych.
![](/media/lib/114/n-mitharv-7f977d6015e52ec6ade78a0be123b580.jpg)
Online'owe kursy zmieniają oblicze edukacji
12 listopada 2012, 13:07Przed kilkoma miesiącami dwie czołowe uczelnie świata - MIT i Uniwersytet Harvarda - zaczęły bezpłatnie udostępniać w internecie zajęcia prowadzone na obu zajęciach. W ramach wartego 60 milionów dolarów programu edX każdy chętny może uczyć się tego, co studenci w USA
![](/media/lib/163/n-rosenberg-af980f36cd7929fefaa7c85fa0d13cb3.jpg)
USA opublikują zaginiony pamiętnik ideologa Hitlera
11 czerwca 2013, 12:08Władze USA przygotowują się do publikacji zaginionych przez dziesięciolecia dużych fragmentów wspomnień Alfreda Rosenberga, głównego ideologa nazizmu. Rosenberg był jednym z pierwszych i najbliższych współpracowników Adolfa Hitlera, którego poznał przed rokiem 1923
![](/media/lib/153/n-brazowekarly-c4f4f2680c93a810b9a06767cf779b40.jpg)
Pierwsza prognoza pogody dla brązowych karłów
8 stycznia 2014, 12:19Amerykańscy astronomowie zaprezentowali pierwszą w historii prognozę pogody dla najbliższego nam układu 2 brązowych karłów WISE J104915.57-531906.1. Biorąc pod uwagę fakt, że z nieba miały tam spadać ciekłe żelazo i śnieg z gorącego piasku (o możliwych wyładowaniach atmosferycznych i huraganie nie wspominając), trudno byłoby znaleźć kogoś, kto chciałby się tam znaleźć.
![© Toby(Yang) Yu](/media/lib/206/n-1201710161_086929-2c08ad5dd0806fedcab914c19e54a0e7.jpeg)
Sprzedaż fabryk IBM-a a bezpieczeństwo USA
23 października 2014, 11:00Plany IBM-a, który chce sprzedać swój wydział produkcji procesorów firmie Globalfoundries, wywołały dyskusję nt. implikacji takiego działania dla bezpieczeństwa USA. IBM jest ważnym dostawcą sprzętu dla Pentagonu i innych agend rządowych. Teraz firma chce sprzedać fabryki, w których m.in. powstaje sprzęt dla wojska, policji czy służb specjalnych.
![](/media/lib/146/n-1186050703_010533-6edaa58059c6815cd64d13ca2c0b92e2.jpeg)
Rekordowo ciepły czerwiec
21 lipca 2015, 10:07Amerykańska Narodowa Administracja Oceaniczna i Atmosferyczna (NOAA) poinformowała, że ostatni czerwiec był najgorętszym czerwcem w historii pomiarów. Pierwsza połowa roku również była rekordowo ciepla.
![](/media/lib/209/n-otyly-fa7d44cc9f4caa740f56472579766cbc.jpg)
Błędne koło postrzegania i zachowania utrudnia odchudzanie
19 lutego 2016, 13:47Im cięższy ktoś jest, tym bardziej mózg przeszacowuje odległości. Badania wykazały, że dla kogoś, kto waży ok. 150 kg, obiekt znajduje się 2-krotnie dalej niż dla osoby ważącej circa 60 kg. Spostrzeżenia te odnoszą się także do oceny nachylenia powierzchni.
![](/media/lib/254/n-pokrzywa-a59b43b454488253b628fd32bb6e441d.jpg)
Historyk kulinariów: chrzest Mieszka oznaczał szok gastronomiczny
19 sierpnia 2016, 13:02Choć o tym, co jedzono na naszych ziemiach w czasach chrztu Mieszka, wiadomo niewiele, można przyjąć, że dla ludów tej części Europy przyjęcie chrześcijaństwa skutkowało "szokiem gastronomicznym" – uważa historyk kulinariów z UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski.
![](/media/lib/98/n-znajomi-c3134ff5e0b521c3acc7d2b5a3e9b66a.jpg)
Autystyczne zachowania u anorektyczek
6 lutego 2017, 12:15Kobiety z anoreksją przejawiają cechy autystyczne. Są one widoczne nawet wtedy, gdy zaburzenia odżywienia znajdują się pod kontrolą i waga powraca do normy.
![](/media/lib/282/n-testy-smakowe-edc3fac4caa8c8994e4cc0ec3f34a005.jpg)
Wysoka zawartość tłuszczu niekoniecznie sprawia, że lody są smaczniejsze
20 lipca 2017, 11:05Choć koneserzy twierdzą, że lody z większą zawartością tłuszczu są smaczniejsze, badania specjalistów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazały, że ludzie często nie potrafią zauważyć różnicy między ilością tłuszczu w tym deserze.